Fem saker att tänka på vid köp av serverrack
Serverrack är en viktig del av IT-infrastrukturen. Val av rätt serverrack leder till enklare och effektivare installation, bättre kylning av era servers och bättre förutsättningar för en strukturerad strömförsörjning. Önskar ni rack med tillträdesskydd finns många olika alternativ från ett enkelt lås till rack som fungerar som en datahall i miniatyr skyddat från intrång, brand, gas och stöld.
Välj rätt storlek på racket
Välj ett serverrack med tillräckligt inre utrymme för att få plats med er nuvarande utrustning och försäkra er om att ni har tillräckligt med utrymme för att få plats med framtida expansion av utrustning.
Trenden har varit att servers blivit allt mindre i höjd medan djupet har expanderat. Den plats en server tar mäts med U (Unit). 1U motsvarar 1,75 inch eller ungefär 4,5 cm i höjd. Beroende på tillämpning kan utrymme för övervakning, brandsläck, korskoppling mm bli nödvändigt. Bredden på ett rack varierar oftast mellan 600 – 800 mm. Ett 800 mm rack ger utrymme vid sidan av servers för PDU:er och kablage. Och det ger även en bättre åtkomst vid montage av servers. Det är enkelt att göra en installation i ett från början tomt rack. Men att förändra en installation i ett befintligt rack är ofta lite svårare. Välj därför ett rymligt rack från början.
Fysisk säkerhet
Var ni placerar era rack påverkar valet av vilken typ av rack ni skall använda. Skall dom placeras i en datahall är det ofta väl sörjt för skalskydd och tillträdesskydd till det aktuella utrymmet. Skall ni placera ett rack i en kontorsmiljö ställs kanske andra krav. Fysisk säkerhet kring era servers är viktigt för er verksamhet. Vi har lösningar med omfattande skydd för brand och inbrott såväl som enklare standardlösningar som skyddar mot obetänkt ”nyfikenhet”. Vad ni gör och var era rack står avgör vilket skydd er utrustning behöver. Utgångspunkten skall dock alltid vara frågan; vad kostar det om något händer?
Vanligt är att man använder serverrack med låsbara dörrar fram och bak. Använd gärna övervakningssystem för att övervaka era rack. Det ger administratören fortlöpande information om strömförsörjning, möjliga vattenläckor, temperatur och andra variabler som kan skickas automatiskt via t.ex. SMTP/SMS/SNMP när något onormalt inträffar. De flesta övervakningssystem har dessutom möjligheter med dörrsensorer som skickar larm om en rackdörr öppnas. Planerar ni en ny driftmiljö, kontakta oss gärna så berättar vi vilka möjligheter som finns.
Anpassad lösning för er
De flesta tillverkare ger er stor valfrihet att anpassa ert rack till era specifika behov.
- Säkerhet: Tillträdesskydd på olika nivå. Från enkla lösningar med låsbara rackdörrar till avancerade datahallar i miniformat. D.v.s. rack som är inbrotts, brand och gassäkra. Många olika system finns för övervakning och loggning och även för att ge tillträde baserat på roll och faktorer som tid, funktion osv. Strömförsörjning: Det finns många olika alternativ. Enkla lösningar med vanliga uttagslister. Lösningar med övervakning lokalt eller på distans av belastning inklusive loggning av den samma. Lösningar med redundans och möjlighet till hårda omstarter. Tala med oss så hjälper vi er att välja rätt.
- Strömförsörjning: Det finns många olika alternativ. Enkla lösningar med vanliga uttagslister. Lösningar med övervakning lokalt eller på distans av belastning inklusive loggning av den samma. Lösningar med redundans och möjlighet till hårda omstarter. Tala med oss så hjälper vi er att välja rätt.
- Montering: De flesta rack kommer med två par monteringslister. Fler monteringslister går ofta bra att köpa till, för att kunna ordna annorlunda djup och underlätta när man installerar serverracket. Det finns en mängd olika tillbehör för att förenklar montage och kablering.
Strömförsörjning
PDUs (Power Distribution Units) ansluter servers över en hel strömlist. Rackmonterade strömlister är speciellt gjorda för serverrack och kan monteras vertikalt eller horisontellt. Strömlister kan delas in i två olika kategorier: standard och intelligenta. Olika typer av övervakning av strömlister kan ge värdefull information om belastning mm. Intelligenta lister ger möjlighet till åtkomst av uttag och strömförsörjning via IP. Det gör att en administratör kan få larm om belastningen förändras och även kunna göra en ”hård” omstart av servers från vilken plats som helst med tillgång via IP. Denna typ av lösningar finns även i mycket enklare utföranden för enskilda rack men även för att ge en enhetlig hantering av ett stort antal rack / platser.
Kyla
Det är viktigt att förstå att valet av serverrack påverkar er lösning för kylning av racket / serverrummet. Typen av rack ni väljer beror på vilken kylmetod ni använder och vice versa. Värmeavgången per rack varierar beroende på vilken typ av utrustning som finns i racket.
Öppna eller perforerade rack: Välj dessa rack för maximalt luftflöde om din primära metod för kylning i datacentret eller serverrummet är frikyla, (Fläktar, fristående kylaggregat osv).
Tätare rack: välj detta alternativ om ni sprider kyla via t.ex. golvkanaler som kan tas direkt upp i racken. Tillsammans med tätning kring utrustningen i racket kan man effektivt styra kylan till rätt utrustning.
Vi har stor erfarenhet av olika kyllösningar för serverdrift. Öppna hallar, varma / kalla gångar, styrd kyla via golv osv.
Mer information om serverrack och vad att tänka på vid köp av serverrack, se vår sida för serverrack.
Välkommen att kontakta oss för mer information!